• Baukje Bosma

Zo verbeter je de waarde van je woning

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Heb je een mooi spaarbedrag opgebouwd en wil je investeren in je woning? Dan is het handig om te weten met welke verbouwingen de waarde van je woning gaat stijgen.


Ik kom het dagelijks tegen; de verkoper die denkt dat zijn woning meer waard is omdat er kort geleden een nieuwe keuken is geplaatst. Helaas werkt het zo niet.


Het vernieuwen van de bestaande inrichting zoals keuken, badkamer, toilet of tuin zorgt ervoor dat de woning zijn waarde behoudt. Maar je woning wordt niet veel meer waard.


Modernisering levert het minst op. Daarentegen kan een oude inrichting, denk aan een badkamer met bruine of groene tegeltjes wel leiden tot een waardevermindering.


Kortom; modernisering is belangrijk om jouw woning interessant te houden voor een koper. Het valt onder het normale onderhoud, hetgeen een koper mag verwachten.


Achterstallig onderhoud leidt tot een waardedaling. Wil je hierover meer weten lees dan eens mijn blog: Minicursus waardebepalingWaardestijging woning

Welke verbouwingen leveren dan wel waardevermeerdering op?


Verduurzamen van de woning

Helemaal hip is het verduurzamen van woningen. Denk hierbij aan het extra isoleren, het plaatsen van HR ++ glas of het plaatsen van zonnepanelen. Met name het plaatsen van zonnepanelen levert de meeste waarde op.


Klein addertje, de panelen moeten wel in eigendom zijn. Dus geen lease of afbetalingsconstructie. Ook het overgaan van gas naar inductie koken is interessant.


Tip; wil je verduurzamen? Een gecertificeerde makelaar kan je hierover advies geven.


Vergroten van de woning

Het uitbreiden van het aantal m² zorgt ook voor een hogere waarde.


Je kunt het woonoppervlak uitbreiden door bijvoorbeeld de woning aan de achter- of zijkant te verlengen. Een aanbouw noemen we dit.


Ook het plaatsen van een dakkapel of het verhogen van het dak geeft extra woonoppervlak.


De investering geeft waarde vermeerdering als het op een correcte wijze en met de juiste materialen wordt uitgevoerd en een mooi geheel is met de bestaande bouw. Ook moet het natuurlijk voldoen aan de eisen van het bestemmingsplan of de vergunning.


Tweede toilet en extra daglicht Ben je op zoek naar een verbouwing voor een kleiner budget? Het toevoegen van extra daglicht (bijvoorbeeld met een lichtkoepel), en het realiseren van een 2e toilet op de verdieping kan ook bijdragen aan waardevermeerdering.


Tip: Ga je groot verbouwen maar wil je de woning op korte termijn verkopen? Vraag eerst advies bij een makelaar.

Ik zie weleens gebeuren dat een rijtjes woning gigantisch wordt uitgebouwd maar dat het de verkoop juist lastig maakt.


Dit komt omdat de woning veel meer woonoppervlak heeft gekregen en daardoor in een vergelijkbare prijsklasse komt als een vrijstaande woningen. Maar zoals je kunt begrijpen kun je een tussenwoning niet met een vrijstaande woning vergelijken.


De concurrentie wordt dus groter en dat kan de verkoop moeilijker maken. Het kan langer gaan duren voordat je woning is verkocht. Het kan ook zijn dat je de investering er bij de verkoop niet uit krijgt.


Ga je dus groot uitbouwen en wil je de woning op termijn verkopen? Vraag dan voordat je begint eerst advies bij een makelaar over de waarde ontwikkeling.


Tot slot

Ben je opzoek naar een makelaar in Feanwâlden of Leeuwarden? Ik ga graag met je in gesprek! Neem gerust contact met mij op. Ook nodig ik je van harte uit om de facebookpagina Gelukkig Verhuizen te volgen. Daarop deel ik leuke tips en adviezen over aan- of verkoop van woningen.


Over de auteur:

Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.

Recente blogposts

Alles weergeven