• Baukje Bosma

Wil je wel echt verhuizen?

Bijgewerkt: 7 jan 2020


Verhuizen, het is een heel proces en veel meer dan alleen het verkopen van je huis. Het proces kan wel enkele jaren kan duren. Het begint bij een idee, een droom, of een vervelende situatie waardoor je aan het denken wordt gezet. Het is belangrijk om dan al een makelaar in te schakelen. Dus in het begin stadium, wanneer de verkoop van je huis nog niet concreet aan de orde is.


Je denkt misschien waarom? Nou de makelaar kan met je meedenken en je helpen de juiste keuze te maken.








Veel mensen denken bij een makelaar aan snelle verkoop van een woning. Dit geldt niet voor mij. Ik wil in het begin van het verhuisproces bij mijn klant aan tafel zitten. Zo kan ik een passend advies geven. En dat advies is niet altijd het in de verkoop zetten van de woning. (Ondanks dat ik natuurlijk graag woningen in mijn verkoop portefeuille wil hebben.)

Het is voor mij soms graven naar de echte reden van een verhuizing. Deze week zat ik bij een stel van begin 50 aan tafel. Zij wonen in een ruim huis, op een perceel van ca. 1000 m². Het kost de nodige energie om de woning en de tuin te onderhouden.


De kinderen zijn uit huis. De slaapkamers worden niet meer goed benut. Ze willen daarom kleiner gaan wonen. Reden; meer tijd over houden voor leuke dingen. Financieel was er geen reden om te verhuizen.

We hebben verschillende opties besproken. Zelfs een aantal woningen samen bekeken. Maar een geschikte woning zat er niet tussen. (Er werd volop vergeleken met de huidige woning die in vrijwel alle opzichten perfect was).


Ondertussen bleef de reden van de verhuizing in mijn hoofd spelen. Mijn klant wou meer tijd over houden. Niet meer iedere zaterdag verplicht de tuin hoeven doen. Het houtwerk rondom niet meer hoeven schoonmaken en schilderen. Ook het huishouden nam de nodige tijd in beslag. Ik heb daarom gevraagd of ze geen hulp wouden inschakelen.


Hulp?! Voor iets wat je zelf kunt doen? Dat is in De Wâlden niet gebruikelijk.

Maar de inzet van een hovenier, een schilder of huishoudelijke hulp geeft je veel tijdwinst voor leuke dingen. En ondertussen kun je blijven wonen waar je hart ligt.


Mijn klant is aan het rekenen gegaan. Wat blijkt; het langdurig inschakelen van hulptroepen is financieel interessanter dan het verhuizen naar een kleinere woning.

Zo simpel kan het soms zijn. Uiteindelijk een goede oplossing; want in hun hart wouden ze helemaal niet verhuizen😉


Kortom, schakel op tijd een makelaar in. Want een makelaar kan veel meer voor je betekenen dan alleen het verkopen van je woning.

Let wel op; het is momenteel krap in de woningmarkt. Veel makelaars zijn uitverkocht en willen heel graag woningen in de verkoop krijgen. Dus kies een vertrouwde makelaar, die jouw belang voorop zet.

Wil je meer tips? Like de FB pagina, dan blijf je op de hoogte als een nieuwe blog wordt geplaatst.


Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat.


Ze geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen. Baukje is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving Leeuwarden.

Recente blogposts

Alles weergeven