• Baukje Bosma

Wat is het effect van de Coronacrisis op de huizenmarkt?

Deze vraag krijg ik nu vaak gesteld. Het is lastig om hier antwoord op te geven. Omdat niemand weet hoelang de maatregelen gaan duren. Daarom kan ik op dit moment alleen een voorspelling doen voor de korte termijn.Online waardebepaling en bezichtiging.De huizenmarkt gaat nog ‘gewoon’ door. Hiermee bedoel ik dat ook nu huizen in de verkoop komen, er bezichtigingen worden gepland en de afspraak bij de notaris doorgaat. Natuurlijk worden wel de regels van het RIVM opgevolgd, dit vraagt maatwerk per woning.


Zoveel mogelijk afspraken worden gedaan op afstand. Bijvoorbeeld een waardebepaling via beeldbellen. De fotograaf kan nog steeds, met genomen maatregelen foto’s en filmopnames maken voor de verkoop. Vervolgens kunnen geïnteresseerden de woning online bekijken. Is de koper ook na het online bezichtigen geïnteresseerd dan kan een echte bezichtiging worden gepland. De vrijblijvendheid is er dus wel af. Ik raad het zeker aan om een huis in het echt te bekijken en te ‘voelen’ of het bij je past en het je nieuwe thuis is. Een bezichtiging is met maximaal 2 kijkers, op 1.5 meter afstand, zonder iets aan te raken en zo kort mogelijk. De afspraak bij de notaris is ook aangepast. Soms met volmacht, soms de verkoper en koper apart. Kortom maatwerk per situatie.


De huizenmarkt gaat dus door. Wel valt het op dat er minder kijkers zijn. Ook wel logisch, niet iedereen is op dit moment bezig met het zoeken naar een woning. Veel mensen hebben wel andere zorgen. Maar er zijn nog steeds genoeg geïnteresseerden. Want er is nog altijd meer vraag dan aanbod van woningen. Daarom wordt verwacht dat op korte termijn de huizenprijzen niet veel zullen dalen.


Dit is gunstig voor de verkoper. Het is de vraag hoe lang dit zo blijft. Vaak zien we bij een economische crisis dat het consumenten vertrouwen afneemt, er worden dan geen grote uitgaven meer gedaan en ook minder huizen te koop aangeboden of gekocht. Mensen blijven dan eerst even zitten waar ze zitten. Op korte termijn wordt dit nog niet verwacht.


Zo is er ook een groep kopers die blijft, zoals huidige (dure) huurders. Zij kunnen vaak voor lagere maandlasten een hypotheek krijgen.


Daarnaast wordt er vanuit de overheid financiële steun geboden waardoor mensen deze crisis op korte termijn nog niet in de portemonnee voelen.


Op dit moment zijn de rentes laag. Er is al voorspeld dat de rentes weer kunnen gaan stijgen. Daarom is het momenteel top drukte bij hypotheek adviseurs voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. (bron)


Kortom de huizenmarkt gaat door. Op korte termijn kan het zijn dat de huizenmarkt een beetje afkoelt; er zijn minder bezichtigingen. Voor de koper biedt dit kansen, minder concurrentie en iets meer tijd. De huidige rentestanden maken het gunstig om nu een hypotheek af te sluiten. Dus als je het mij vraagt is dit misschien wel het moment om te kopen of verkopen.


Wil je weten wat specifiek bij jou situatie past? Neem dan contact met mij op.

Over de auteur:

Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat.


Ze geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen. Baukje is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving Leeuwarden.

Recente blogposts

Alles weergeven