• Baukje Bosma

Twijfels of jij je huis zonder makelaar kunt verkopen? Deze eigenschappen heb je nodig

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Je hebt besloten om je eigen huis te verkopen. Heb je hiervoor een makelaar nodig? Nee hoor je kunt alles zelf doen! Je zet een bord met Te Koop in je tuin, maakt een aantal foto’s die je vervolgens gaat delen op Social Media. Laat de kijkers maar komen.


Loop je vast? Even googlen en je vindt de oplossing. Ook een koopovereenkomst met uitleg vinden op het internet is geen enkel probleem. En het goede nieuws; je bespaart de kosten voor de makelaar.


De vraag is alleen; ben jij geschikt om je woning zelf te verkopen?


Nieuwsgierig? Lees dan verder.

huis verkopen zonder makelaar

Begeleiden, bijsturen en communiceren


Het verkopen van je woning is een lang traject van meerdere maanden. Het begint met de voorbereidingen waarin de woning verkoopklaar wordt gemaakt. En het eindigt bij de notaris als de woning wordt overgeschreven naar de nieuwe eigenaar.


In de tussentijd speelt zich veel af; het plannen van bezichtigingen, contact met de kijkers, afspreken welke roerende zaken bij de woning achterblijven, de onderhandelingen en het opmaken en tekenen van de koopovereenkomst.


Goed communiceren is een must.

Jij bent als verkoper de procesbegeleider om dit alles in goede banen te leiden. Jij bent het aanspreekpunt. Goed communiceren is enorm belangrijk.


Ook wil je de verwachtingen bij de koper duidelijk maken en niet later discussie krijgen over bijvoorbeeld het achterblijven van een vaste kast in de slaapkamer.


Ben jij goed in het vastleggen en nakomen van afspraken en een echte spin in web? Dan heb jij een goede basis om zelf je woning te verkopen.


Gevoel voor presentatie

Het goed presenteren van de woning is heel belangrijk. Heb jij een eigen smaak of een persoonlijke inrichting? Vind je dat de kijker daar maar doorheen moet kijken? Of dat een belangstellende toch wel koopt? Ik heb slecht nieuws voor je. In de praktijk blijkt dat een potentiële koper het moeilijk vindt om door een bonte of volle ruimte heen te kijken.


Is de oprit onverzorgd? Dan is het niet uitnodigend om een kijkje te komen nemen. Verplaats je dus in de koper. Wat vindt de koper belangrijk? Zijn de ruimtes overzichtelijk en neutraal ingericht? Of zijn er zaken die teveel afleiden.


Let ook eens op de presentatie van te koop staande woningen. Wat valt je positief en negatief op en wat kun je hier zelf van leren.


Kun jij jezelf een spiegel voor houden en heb je gevoel voor styling? Dan ben jij in staat om het perfecte plaatje van je woning te maken.


Kunnen omgaan met kritiek


Zoveel mensen zoveel smaken. Het kan natuurlijk voorkomen dat een kijker iets in of aan jouw huis niet mooi vindt en dit ook laat merken. Vat het niet persoonlijk op en ga niet in verdediging. Dit heeft namelijk geen zin. Je wilt graag dat de kijker open is zodat jij weet waar je aan toe bent.


Als je tijdens de bezichtiging de gunfactor kwijt raakt dan is de kans groot dat er geen bod wordt uitgebracht.


Kun je met kritiek omgaan? Vraag voordat je de woning in de verkoop zet eerst een goede vriend of familielid om verbeterpunten te bedenken. Wie weet is de oplossing eenvoudig toe te passen.


Onderhandelingsvermogen


Het onderhandelingstraject is een spel tussen de verkoper en koper. Beide partijen moeten over de deal een goed gevoel hebben. Dit kan voor de verkoper een hoge opbrengst zijn en voor de koper het tijdstip dat de woning wordt overgedragen.


Ook het achterblijven van roerende zaken, het nog herstellen van bepaalde werkzaamheden en andere voorwaarden kunnen meegenomen worden in de onderhandeling.


Als verkoper speel je in op het gevoel van de koper. Het is een kwestie van aanvoelen hoe ver je kunt gaan om de gunfactor te behouden. Wil je niks weggeven en de koper niet tegemoet komen? Dan kan het zijn dat er geen deal wordt gesloten. Je bent dan terug bij af.


Verkoop jij regelmatig iets op Marktplaats en vind je het leuk om te onderhandelen? Dan is de kans groot dat jij over het juiste gevoel beschikt om tot een goede deal te komen.


Schriftelijke vaardigheden


Als je mondeling een overeenstemming hebt bereikt moet een koopovereenkomst worden opgemaakt en getekend.


Heb je geen affiniteit met juridische termen? Laat dan de koopovereenkomst door een notaris of een makelaar opmaken. Zo weet je zeker dat de koopovereenkomst onpartijdig wordt opgesteld en de afspraken goed worden vastgelegd.

Tijd


Realiseer je dat het verkopen van je woning tijd vraagt en geduld kost. Ik zie veel verkopers die zelf heel goed hun eigen woning zouden kunnen verkopen. Maar als je een drukke baan of een hectisch gezinsleven hebt, dan is het wellicht beter om toch diensten door een makelaar te laten doen.


Wil je niet alles uitbesteden? Informeer dan bij een makelaarskantoor of je deeldiensten kunt afnemen. Je stemt dan van te voren af welk onderdeel de makelaar gaat doen. Bijvoorbeeld alleen de kijkers rondleiden. Je betaalt dan per dienst en je blijft zelf de regisseur van het verkooptraject. Een makelaar kost geld maar kan zeker waarde toevoegen en zorgen uit handen nemen.


Ben je benieuwd welke diensten ik voor je aan kan bieden? Klik dan hier.


Zit je al enthousiast te knikken bij het lezen van dit artikel?


Dan ben jij geschikt om je woning zelf te verkopen! Wil je ook tips over het bepalen van de vraagprijs? Lees dan ook de blog Minicursus waarde van jouw woning bepalen


En ik zou het ook heel tof vinden als je de Facebookpagina Gelukkig Verhuizen gaat volgen. Je ontvangt dan tips en bericht als er een nieuwe blog wordt geplaatst.


Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.