• Baukje Bosma

Onderzoeksplicht van de koper? Wat is dat?

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Je hoort het misschien wel eens dat er gedoe is nadat een woning gekocht is.


De verkoper heeft ergens niet over geïnformeerd en de koper zit met de gebakken peren. Het vervelende aan deze situaties is dat de koper onderzoeksplicht heeft.


Dit betekent dat de koper dus zelf op onderzoek uit moet gaan en niet blind op de verkoper (of de makelaar) mag vertrouwen.


Hoe ver gaat deze onderzoeksplicht? Nou dat gaat best wel ver.


Goede voorbereiding bij aankoop woning

Er zijn namelijk heel veel openbare bronnen die je als koper kunt raadplegen. Zo kun je op internet het bestemmingsplan opzoeken, bodem informatie bekijken en uitvinden waar vergelijkbare huizen voor verkocht zijn.


Ook kun je ervoor kiezen om een bouwkundige keuring te laten doen of je gaat even babbelen met de buren om meer informatie te krijgen.


Maar in de praktijk gaat een koper niet zo diep graven. Dit komt deels omdat de verkoper een informatieplicht heeft.


Dus de verkoper moet de koper zo goed en eerlijk mogelijk informeren en mag dus niet bewust informatie achter houden of afschermen. Concreet komt dit erop neer dat als jij een vraag stelt aan de verkoper of de makelaar je een eerlijk antwoord mag verwachten.


Maar stel je de vraag niet omdat je te haastig bent of de woning gewoon graag wilt hebben? Dan kan het zijn dat je niet voldoende onderzoek hebt gedaan. En je later dus niet de verkoper kunt aanspreken op een verborgen gebrek.


Anderzijds is de woningmarkt in veel plaatsen (over)verhit. De woningen gaan als warme broodjes over de toonbank en blijkbaar worden de kopers daardoor minder kritisch. Of er is geen tijd om kritisch te zijn.


Daarom zijn er ook veel woningzoekers die het fijn vinden om even te sparren met een makelaar. Je kunt bijvoorbeeld een aankoop makelaar in de hand nemen; dan gaat iemand met je mee de woning bekijken en begeleidt je verder tot en met de overdracht bij de notaris.

Dit is voor sommige woningzoekers nog wel eens een stap te ver; je wilt soms gewoon even sparren, zoekt een bevestiging zonder dat je concrete koopplannen hebt.


Ook hier is een makelaar voor. Ik krijg dagelijks woningzoekers aan de telefoon die even informatie of tips willen hebben. Tegen een kleine vergoeding stuur ik een mail met aandachtspunten en mijn mening over de vraagprijs.


Zo controleer ik de bestemming (in het buitengebied heb je soms een agrarische bestemming en dat kan je enorm belemmeren).


Ook check ik of er iets over bodemvervuiling bekend is.


En kijk ik in de database van de VBO Makelaars voor meer informatie over de woning en referentiepanden.


De informatie die je van mij krijgt zal meer houvast geven bij het koopproces, je maakt niet direct veel kosten en je zit niet vast aan een contract. Wil je hierover meer informatie. Klik dan hier.


Natuurlijk kun je in een later stadium altijd nog kiezen om een aankoop makelaar in de hand te nemen. Wil je hierover meer informatie? Of ben je opzoek naar een woning in Friesland? Neem dan gerust contact met mij op.


En mag ik je uitnodigen om mijn FB pagina leuk te vinden?Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwalden en omgeving van Leeuwarden.


Recente blogposts

Alles weergeven