• Baukje Bosma

Vraag jij je ook af hoe de WOZ waarde tot stand komt?


Heb je een eigen woning of ga je een woning kopen? Dan krijg je te maken met de WOZ waarde. Hoe hoger de WOZ waarde hoe meer belasting je moet betalen. Daarom zijn woning eigenaren kritisch op de ontvangen WOZ waarde.


Hoe komt de waarde tot stand? En hoe kan het dat de WOZ waarde lager is dan de vraagprijs van een woning?


De antwoorden lees je in deze blog.

Wat betekent WOZ?

WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken.

Wat wordt bedoeld met de WOZ waarde?

De WOZ waarde is een geschatte waarde van de vrije verkoopwaarde van je huis. Dus het bedrag dat het huis op zal leveren bij verkoop op de waarde peildatum.


Er wordt vanuit gegaan dat de woning niet verhuurd is en er geen erfpacht is.

Wat is de waarde peildatum?

De waarde is geldig op de zogenoemde waarde peildatum. De waarde peildatum is altijd 1 januari van het jaar voorafgaand aan het huidige belasting jaar.


Dus als je bijvoorbeeld belasting aangifte doet voor het jaar 2018, dan gebruik je de WOZ-beschikking van 1 januari 2017.

Hoe wordt de waarde bepaald?

Bij de gemeente wordt gebruik gemaakt van modellen die de waarde vast stellen. De taxateurs van de gemeente controleren deze waardes en stellen het daarna definitief vast. De taxateur komt dus niet de woning van binnen en buiten inspecteren.

In de modellen worden object kenmerken ingevoerd. Dit zijn bouwjaar, oppervlakte van de grond, inhoud van de woning in m³, ligging en onderhoudsstaat.


Ook wordt rekening gehouden met marktgegevens. Dit zijn verzamelende verkoopprijzen van woningen in de buurt.

De WOZ waarde en de onderbouwing in de vorm van een taxatieverslag kun je met digiD opvragen.


Kan iedereen de WOZ waarde van mijn woning zien?

Ja, de WOZ waarde is openbaar. Je kunt dus ook de WOZ waarde van de woning van je buurman of buurvrouw opvragen via de site https://www.wozwaardeloket.nl/.


Waarom maken mensen bezwaar tegen de WOZ waarde?

De WOZ waarde gebruikt de gemeente om te bepalen hoeveel onroerende zaak belasting en heffing waterschap je moet betalen. Ook wordt de WOZ waarde gebruikt bij het invullen van de inkomsten belasting.


Hoe hoger de WOZ waarde hoe meer belasting je moet betalen. Daarom zijn mensen kritisch op de ontvangen WOZ waarde. Zoals je al hebt kunnen lezen komt er geen taxateur bij je thuis. Het kan zijn dat gegevens onjuist zijn ingevuld en dat daardoor de waarde niet goed is vastgesteld.

Hoe kun je de WOZ waarde controleren?

Om te weten of bezwaar maken zinvol is kun je de WOZ- waarde controleren:

- Raadpleeg het WOZ taxatieverslag en check welke referentiepanden zijn gebruikt. Zijn dit in jouw ogen geschikte referenties?

- Kijk in het WOZ-waardeloket. Check de WOZ waarde van in jouw ogen vergelijkbare referenties. Is jouw WOZ waarde veel hoger?

Ben je van mening dat de waarde niet klopt omdat er bijvoorbeeld onjuiste referentiepanden zijn gebruikt? Dan kun je bezwaar maken.


Kom je er zelf niet uit dan kun je ook aan de makelaar vragen wat hij of zij van de hoogte van de WOZ waarde vindt.

Wanneer moet je bezwaar maken?

Binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking kun je bezwaar maken. Dit doe je als je het niet eens bent met de vast gestelde waarde.


Hoe maak je bezwaar?


Op de website van jouw gemeente kun je informatie vinden hoe je bezwaar maakt. In de meeste gevallen maak je niet zelf bezwaar maar schakel je hiervoor een organisatie in.


Een organisatie die goed bekend staat is Previcus Vastgoed. Zij kunnen gratis bezwaar maken. Meer hierover lees je op de website van Previcus


Is het erg als de WOZ waarde veel lager is dan de vraagprijs?

Heb je interesse in een woning en zie je dat de WOZ waarde veel lager is dan de vraagprijs? Maak je geen zorgen. De vraagprijs wordt anders dan de WOZ waarde vastgesteld.


Ten eerste is een makelaar in de woning geweest voor een inspectie.


Ten tweede wordt bij de verkoopprijs rekening gehouden met verbouwingen.


Ten derde gebruikt de makelaar geschikte referentie woningen. Tot slot loopt de WOZ een ‘jaar achterop’. Door stijgende huizenprijzen kan het verschil dus best groot zijn.

Een WOZ waarde opvragen van een woning die je graag wilt kopen en deze waarde gebruiken bij de onderhandeling is dus minder zinvol. Wil je meer informatie over hoe de makelaar de waarde bepaald? Lees dan eens mijn blog Minicursus Waarde bepalen.


Ook kun je aankoop makelaar inschakelen. Ben je benieuwd wat een aankoop makelaar voor je kan betekenen? Of ben je opzoek naar een aankoop makelaar in Feanwalden of Leeuwarden? Stuur mij een berichtje en ik vertel je meer!


Tot slot Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen. Ga je bezwaar maken? Veel succes bij de te ondernemen stappen! Wil je meer tips over het aan- of verkopen van een woning? Like dan de Facebookpagina en blijf op de hoogte.

Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandig VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.

Recente blogposts

Alles weergeven