• Baukje Bosma

Hoe kies je een makelaar? In 6 simpele stappen maak je de beste keuze

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Je hebt besloten om jouw woning te verkopen. Je bent op zoek naar een makelaar die het hele traject in goede banen kan leiden. In jouw woonplaats zijn meerdere makelaars. Allemaal hebben zij een goed verhaal op de website. Maar wie ga je kiezen?

Omdat het gaat om jouw thuis wil je een goede keuze maken. De makelaar moet bij jou en bij jouw woning passen. Je wilt met een goed gevoel terug kijken op de verkoop. Je zou geen makelaar willen die te weinig tijd in jouw woning steekt. Of een makelaar die geen oprechte interesse toont.


Wanneer jouw woning in de verkoop staat gaan onbekende mensen door jouw huis lopen en worden er deuren geopend die normaal gesloten blijven.


Welke makelaar laat jij toe in jouw woning? Met dit 6-stappenplan vind je de makelaar die het best bij jou past.

Stap 1. Nodig 3 makelaars uit

Het is verstandig om makelaars uit te nodigen die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie.


Bekende brancheorganisaties zijn de NVM, VBO Makelaars en Vastgoed Pro. Je weet dan namelijk zeker dat de makelaar deskundig en gecertificeerd is.


Stap 2. Wie heeft tijd en aandacht voor jou?

Ging het maken van een afspraak soepel? Is de makelaar goed voorbereid? En wat is de werkwijze? Vraag jezelf af of de koper bij de makelaar een goed gevoel krijgt.

Realiseer je dat de makelaar zijn brood verdient met het verkopen van huizen. De makelaar heeft in zijn portefeuille woningen nodig en wil graag de verkoopopdracht binnen halen. Laat je niet onder druk zetten!

Stap 3. Vraag naar een schriftelijke onderbouwing van de vraagprijs en de kosten


Je wilt natuurlijk weten wat jouw huis waard is en wat de kosten van de makelaar zijn. Ook wil je weten wat de makelaar voor jou gaat doen om de woning goed te verkopen. Een soort plan van aanpak dus.


Het is gebruikelijk dat een makelaar een vast bedrag rekent voor instap- of opstart kosten. Dit bedrag is voor de fotograaf, het maken van een plattegrond, Funda en de brochures. Vaak is het de bedoeling dat je dit bedrag overmaakt voordat de woning officieel in de verkoop komt.


Hoe hoger de opstartkosten des te meer tools uit de kast worden gehaald voor de verkoop van je woning.


Bijvoorbeeld naast foto's ook een woningvideo. Vraag dus duidelijk bij de makelaar met wat voor tools hij denkt jouw woning te verkopen en welk kostenplaatje hierbij hoort.


Het kan ook zijn dat je de opstartkosten niet gelijk hoeft te betalen of dat een makelaar helemaal geen opstartkosten rekent. Vaak is het dan versleuteld in de courtage.


De makelaar ontvangt van jou een courtage als de woning verkocht wordt. Dit is vaak een percentage van de verkoopprijs. Je kunt ook een vast bedrag afspreken.


In de meeste gevallen krijgt de makelaar de courtage betaald via de notaris, als de woning overgaat naar de nieuwe eigenaar.

De genoemde kosten van de makelaar horen inclusief 21% BTW te zijn.


Vraag de makelaar om de afspraken via een mail of brief te bevestigen. Dan kun je het nog een keer nalezen en ook met andere makelaars vergelijken. Als het lang duurt voordat je de bevestigingsmail of brief krijgt zegt dat natuurlijk ook iets over de makelaar.


Stap 4. Vergelijken van de makelaars


Nadat jij van de 3 makelaars een onderbouwing op papier hebt gekregen kan het vergelijken beginnen. Voor veel verkopers is een hoge opbrengst van de woning belangrijk. Maar er zijn ook andere zaken die mee spelen. Je denkt hier in eerste instantie misschien niet aan. Bijvoorbeeld de kosten van de makelaar en de onderbouwing van de waarde.


Krijg je meer service bij de makelaar met de hoogste courtage? Heeft de makelaar met de hoogste vraagprijs ook de beste onderbouwing?


Stap 5. De juiste makelaar kiezen


Kies de makelaar die het beste bij jou past. Klopt het gevoel dat je hebt bij een makelaar met wat erop papier staat? Zijn de afspraken nagekomen? Hoe is het totaal plaatje? Welke makelaar laat jij toe in jouw woning?


Stap 6. Tekenen van de opdracht


Voordat de makelaar jouw woning mag verkopen moet je een overeenkomst tekenen. De makelaar gebruikt een vast document. Dit wordt meestal ‘opdracht tot bemiddeling bij verkoop woning’ genoemd. Veelal heeft de makelaar dit document mee naar het eerste gesprek en zou je het gelijk kunnen tekenen.


Het is beter om er een nacht over te slapen zodat je een overwogen keuze maakt.Ik wens je veel succes met het kiezen van een makelaar!


Ben je opzoek naar een makelaar in Feanwâlden, Leeuwarden of omgeving? Ik leg je graag uit hoe ik te werk ga. Nieuwsgierig? Stuur mij een berichtje.


PS.

Wil je op de hoogte blijven als er een nieuwe blog wordt geplaatst? Of als ik een nuttige tip voor je heb?


Like dan de Facebookpagina Gelukkig Verhuizen of meld je aan voor de nieuwsbrief.Over de auteur: Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.