• Baukje Bosma

Zo vraag je simpel een energielabel aan

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Ga jij je huis verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aan de koper geven.


Als je dit niet doet riskeer je een boete. Woningzoekers zijn steeds vaker benieuwd naar het energielabel. Zorg er daarom voor dat het definitieve label aanwezig is voordat jouw woning in de verkoop komt. Het aanvragen is gemakkelijk.Energielabel aanvragen

Hiervoor ga je naar de site van de Rijksoverheid; https://www.energielabelvoorwoningen.nl. Voor het aanvragen heb je een DigiD code nodig.


Volg de instructie op het scherm. Je moet gegevens invullen over jouw woning. Een aantal gegevens zijn al voor jouw ingevuld. Denk hierbij aan het bouwjaar en de grootte. Je kunt de gegevens wijzigen of aanvullen. Je wordt ook gevraagd om kenmerken in te vullen over energiebesparende voorzieningen.


Energiebesparende voorzieningen zijn bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie en/of zonnepanelen. Afhankelijk van het type woning en het bouwjaar kan het zijn dat je hiervoor bewijs moet aanleveren. Dit kan door middel van het maken van een foto, het kan ook een factuur van een verbouwing zijn, een bouwkundig rapport of de verkoopbrochure van de makelaar. Je kunt de documenten eenvoudig uploaden.


Controleren door een deskundige

Nadat alle gegevens zijn ingevuld kun je zelf een erkend deskundige kiezen. Hieraan zijn kosten verbonden. De bedragen variëren maar het label ziet er voor iedereen hetzelfde uit. Kies daarom voor een aanbieder met een gunstige prijs.


De deskundige gaat jouw gegevens controleren. Als er vragen zijn krijg je een bericht. Je kunt dan opnieuw gegevens aanvullen of bestanden uploaden.


Definitief energielabel in je mailbox


Zijn de gegevens goedgekeurd? Dan ontvang je een definitief energielabel in de mailbox. Het label wordt officieel geregistreerd.


Zorg ervoor dat jouw makelaar of de notaris de mail ook ontvangt zodat het aan de koper overhandigd kan worden.


Waarom een energielabel?


Sinds januari 2015 ben je als huizenverkoper verplicht een definitief energielabel aan te leveren bij de verkoop van je woning. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.


Wat is een energielabel?

Het energielabel is een document voor woningen. Het geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig jouw huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Hierbij kun je denken aan de aanwezigheid van goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Ook staat er in het document welke maatregelen genomen kunnen worden om energiekosten te besparen.


Heb je hulp nodig bij het aanvragen? Een makelaar uit de buurt kan je hiermee helpen! Zoek je een makelaar in Feanwalden en omgeving of Leeuwarden? Vraag mij gerust om hulp. Hier vind je mijn contactgegevens.
Over de auteur Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.


Wil je op de hoogte blijven als er weer een nieuwe blog wordt geplaatst? Of leuke tips en adviezen krijgen? Like de Facebookpagina Gelukkig Verhuizen!Recente blogposts

Alles weergeven