• Baukje Bosma

De rol van de aankoopmakelaar

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Als makelaar krijg ik regelmatig een aankoopopdracht. Dus iemand geeft mij een wensenlijstje met budget en ik ga actief een woning zoeken.


Daarna plannen we samen een bezichtiging. En als het goed voelt breng ik een bod uit en begeleid ik de koper tot en met de overdracht bij de notaris. Momenteel zijn aankoop opdrachten lastig.


Er komen weinig nieuwe woningen in de verkoop. En er zijn vaak veel belangstellenden als er een nieuwe woning in de verkoop komt.


Dus als er dan eindelijk een geschikte woning is, wil het nog niet zeggen dat mijn klant ook de gelukkige koper wordt. Zelfs als aankoopmakelaar kan ik dat niet garanderen. Als een woning bijvoorbeeld wordt verkocht op inschrijving, dan weet ik ook niet voor welk bedrag de woning uiteindelijk verkocht wordt.


Wat kan ik wel voor mijn klant betekenen?


Emotie


Ik probeer het stukje emotie uit de waarde te halen. Ik schat de reële waarde. Soms gaat de koop dan toch niet door, maar mijn klant moet de koop van een woning financieel kunnen dragen. Ook op de lange termijn.

Kritische vragen stellen


Emotie speelt een grote rol bij de koop van een woning. Als aankoopmakelaar kan ik discussiëren met mijn klant en kritische vragen stellen. Zo help ik om de juiste woning aan te kopen.


Al lopende door de woning voelde ik dat mijn klant geen klik had met het huis. Ik miste het vonkje van enthousiasme. Na de bezichtiging zaten we in de plaatselijke horeca te evalueren. Ik was enorm verbaast toen mijn klant voorstelde om een bod te gaan doen. Dat had ik niet zien aankomen.

De gedachte van mijn klant was; Het huis stond al een tijdje te koop en paste ruim binnen het budget. Dus een grote kans dat deze woning succesvol aangekocht zou worden.


Bij twijfel niet kopen


Ik had kunnen kiezen voor een snelle deal. Mijn voordeel: Ik kan de aankoop opdracht afsluiten en mijn agenda maakt weer ruimte voor een nieuwe klant. Maar maak ik dan als makelaar het verschil? Ik vind van niet.


Daarom heb ik doorgevraagd; is dit de plek waar je iedere dag thuis wilt komen? Ik proefde twijfel bij mijn klant. Mijn advies is; bij twijfel niet kopen. En uiteindelijk heeft mijn klant dit advies ter harte genomen en is mij hier ook erg dankbaar voor.


Wat wil ik hiermee aangeven?


Sommige mensen denken dat een aankoop makelaar alleen het verschil kan maken in een scherpe onderhandeling. Maar mijn rol is veel breder. Ik ga naast de koper staan want ik wil waarde toevoegen voor mijn klant.


Het maakt mij niet uit hoeveel woningen we moeten bezichtigen om tot een goede deal te komen. Uiteindelijk betaalt de energie en tijd die ik erin steek zich terug.


Dat weet ik zeker!


Daarnaast let ik als aankoop makelaar op allerlei randzaken; zoals de bouwkundige staat en de bestemming. Ook erg belangrijk.


(Wil je een woning kopen in de omgeving van Feanwâlden of Leeuwarden? Weet je wel dat je mij ook alleen mee kunt nemen naar een bezichtiging? Zonder dat je vast zit aan hoge kosten? Kijk eens bij aankoop woning)

Wil je meer tips? Like de FB pagina, dan blijf je op de hoogte als een nieuwe blog wordt geplaatst.Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.

Recente blogposts

Alles weergeven