• Baukje Bosma

De landelijke Open Huizen Dag

Bijgewerkt: jan 7

Wat kun je als kijker verwachten?


De deelnemende verkopers van de landelijke Open Huizen Dag openen de deuren. Zodat jij vrijblijvend de woning kunt bezichtigen.


Hoe gaat het in zijn werk? We zetten de punten voor je op een rij.


Landelijke Open Huizen dag

De verkoper is aanwezig


Vaak is er geen makelaar aanwezig en tref je de verkoper. Vind je het spannend om de verkoper te treffen? Maak je geen zorgen. De verkoper is door zijn makelaar goed voorbereid. Een bijkomend voordeel is dat de verkoper veel meer over de woning weet en kan vertellen dan de makelaar.


Dus grote kans dat je op alle vragen gelijk antwoord krijgt.


Een ander voordeel is dat je tijdens de rondleiding de verkoper leert kennen. Dit kan gunstig zijn in de onderhandelingsfase. Stel, je wilt de woning kopen en je hebt een leuke klik met de verkoper. Dit zou dan in jou voordeel kunnen werken. Want uiteindelijk draait het allemaal om gunning en bepaalt de verkoper (en niet de makelaar) wie de nieuwe eigenaar wordt.


Het kan zijn dat de verkoper met je door de woning loopt maar soms mag je ook op eigen gelegenheid het huis bekijken.

Deelnemerslijst


De verkoper zal je vragen om gegevens achter te laten op een lijst. Zo kan de makelaar later contact met je opnemen. Soms wordt ook gevraagd om een enquête in te vullen of een reactie te geven.


De verkoper gaat niet met je in onderhandeling


In de regel gaat de verkoper niet met je in discussie of onderhandeling over de prijs.

Heb je interesse in de woning? Dan zul je contact op moeten nemen met de makelaar.


Wel kun je bij de verkoper aangeven dat je de woning leuk vindt. Eerlijkheid duurt het langst. Vindt je de woning niet geschikt? Laat dit dan ook weten.


Het is voor de verkoper vaak heel spannend. Dus laat de verkoper niet te lang in onzekerheid.


Vooraf een route maken


Op Funda kun je een overzicht krijgen van de deelnemende huizen. Zo kun je van te voren een route uitstippelen met woningen die je wilt bekijken.


De Open Huizen Dag is helemaal vrijblijvend. Dus je kunt ook naar een woning gaan die boven je budget ligt. Of een woning in een hele andere plaats dan waar je graag wilt wonen.


Door verschillende woningen te bekijken vergroot je jouw referentiekader waardoor je steeds beter weet wat voor huis je zoekt.

Droomhuis gevonden?


Zit er een woning bij die je helemaal te gek vindt? Maak dan met de makelaar een afspraak voor een bezichtiging. Je kunt dan nog een keer de woning bekijken. Vaak let je de 2e keer op andere zaken.

Je kunt er ook voor kiezen om een aankoop makelaar mee te nemen.


Het is ook raadzaam dat je weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Past de droomwoning binnen je budget?


Tot slot


Wil je weten waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning? We hebben een handige checklist voor je gemaakt. Zo weet je zeker dat je op alle belangrijke zaken let en voorkom je verassingen achter. Je kunt de checklist hier gratis downloaden.


Heb je een leuk huis gezien en loop je rond met vragen? Of ben je opzoek naar een aankoop makelaar in Feanwâlden of een makelaar in Leeuwarden? Neem dan gerust contact met mij op.


Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving van Leeuwarden.


Wil je meer tips over het aan- of verkopen van een woning? Like dan de Facebookpagina en blijf op de hoogte.