• Baukje Bosma

De kracht van een professionele woningfotograaf

Bijgewerkt: 7 jan 2020

Een kijkje achter de schermen bij Yvonne van Driel.


Onder haar bedrijfsnaam A3Impressies maakt Yvonne van Driel onder andere fotoreportages van woningen. Wat ik zo leuk aan Yvonne vind is dat zij helemaal op de hoogte is van nieuwe technologische snufjes en mee denkt met de opdrachtgever. Om meer te weten te komen over de kracht van een woningfotograaf ging ik bij haar op bezoek.

Yvonne noemt zichzelf een allround fotograaf met een nichemarkt in de bedrijfs-agrarische sector. Zij fotografeert regelmatig agrarisch vastgoed. Denk je nu, agrarisch vastgoed? Wat heeft dat te maken met woningen?


Nou volgens Yvonne zijn alle gebouwen vastgoed en is de benadering vergelijkbaar. Het gaat namelijk om de compositie; dat je als kijker begrijpt op welke plek de foto is gemaakt. Dit klinkt misschien heel logisch maar ik zie op woningsites regelmatig foto’s die alleen een goed beeld van de inrichting en de meubels geven. En niet een reëel beeld van de ruimtes.


Yvonne daarentegen vraagt haar bij iedere foto af of de ruimtes goed worden weergegeven.


Yvonne: Mijn motto is; Let’s keep it simple. Daarom vind ik het belangrijk dat de foto’s niet mooier of groter zijn dan de werkelijkheid. Ik wil realistisch beeldmateriaal en de beleving van de verkoper overbrengen aan de kijker.

De foto’s moeten antwoord geven op de belangrijkste vraag van de kijker: "Zou ik hier willen wonen?"


De kunst van een goede interieur foto is dat de foto neutraal is zonder dat een stijl wordt opgelegd. De gekozen stijl van de woninginrichting mag niet uitmaken. Wel is het verstandig om dingen in de inrichting weg te halen. Less is more; dus alle prullaria moet weg.


Wil je toch iets van jouw eigen identiteit vastleggen? Doe dit dan met een kamerplant of een heel mooi object. Of huur een styliste in zoals in de voorbeeldfoto’s is gedaan. Het doel is dat kijkers een goed beeld krijgen. En nogmaals zo antwoord kunnen krijgen op die belangrijke vraag? “Zou ik hier willen wonen?”


Een mooie fotoreportage begint met een goede voorbereiding


Zoals iedereen wel weet is haastige spoed zelden goed. Neem dus de tijd voor de goede voorbereiding. Dit begint met het overzichtelijk maken van alle ruimtes.


Heb je een woning met 3 slaapkamers; laat ze dan ook alle 3 functioneel zijn.

Eventueel kun je één ruimte; bijvoorbeeld de zolder, bijkeuken of schuur gebruiken om overtollige meubels en rommeltjes op te slaan.


Haal alle persoonlijke spullen weg zoals fotolijstjes en knutselwerkjes van de kinderen. Het aanrecht moet leeg zijn, denk ook aan het keukengerei dat aan de muur hangt. In de badkamer en toilet verwijder je alle potjes en crèmes. Aan de kapstok in de hal hang je een mooie jas, en de schoenen zet je buiten het zicht.


Ook de afvalemmer gaat even aan de kant. Het is verstandig om de ramen schoon te maken en ook de spiegels in de woning even van een doekje te voorzien.


Alle loshangende stekkers en snoeren opruimen / wegwerken. Ook buiten de woning is het netjes en verzorgd. Zorg er voor dat er niet veel fietsen buiten staan, geen auto’s voor het huis en geen afvalcontainers in het zicht. En huisdieren kunnen beter even apart worden gezet…..


Yvonne: Een leuke anekdote uit de praktijk bij een opdrachtgever. Tijdens het maken van de foto’s in een van de kinderkamertjes werd ik geconfronteerd met een bewegend en wandelend dekbedje, eerst dacht ik aan “bananasplit” maar toen ik aarzelend en ietwat nerveus het dekbedje optilde keken 2 levensechte naaktkatten die zich lekker warm hadden verschanst me onschuldig aan. Een hilarisch fotomoment. Zo heb ik heel wat “Funda” katten kopjes gevend om me heen gehad.

De kritische fotograaf heeft oog voor details


Yvonne neemt uitgebreid de tijd voor het maken van goede foto’s. Ook heeft zij veel oog voor detail. Wat je door de lens van de camera ziet, dat ziet de kijker ook. Daarom let zij erop dat alle stoelen recht staan, de kussens mooi liggen, geen lamel scheef zit, en zo verder. De eigenaar van de woning is vaak ‘blind’ voor z’n eigen spullen.


Het is wat Yvonne betreft niet de bedoeling om van de woning een showroom te maken. Maar een verzorgde woning krijgt van de kijker een hogere waardering.
Wat is de juiste positie voor de foto?

Ben je benieuwd hoe je de juiste positie op de foto zet? Fotografeer de ruimte vanuit de deur naar het raam toe, maak gebruik van fraaie details en bijzondere plekjes in de woning.


Je moet er vanuit gaan dat iemand nog nooit in jouw huis is geweest. Soms wordt het vergeten dat de woning voor de kijker onbekend is. Is de kijker door de foto’s van de woning op het verkeerde spoor gebracht? Dan krijg je waarschijnlijk teleurstellende reacties.


Yvonne vindt het belangrijk dat de ruimtes op de foto’s niet groter lijken dan dat ze zijn in werkelijkheid. Er wordt een professionele 14-24mm groothoeklens gebruikt. In kleine ruimtes moet het duidelijk zijn waar de deur of een raam is.


Bij een fotoreportage hoort ook een buiten foto van de tuin. De beste plek is het maken van de foto vanuit een hoek, naar de woning toe. Fotografeer bij voorkeur niet tegen het licht in, alhoewel dit soms ook wel zijn charme heeft.


De mooiste foto’s krijg je met HDR (High dynamic range)


Oké, foto’s maken vanuit de juiste positie is één ding. Maar met wat voor apparatuur maak je de foto’s?


Gebruik een camera met de mogelijkheid voor HDR foto’s. De foto’s zijn dan heel scherp, diep van kleur en met een goede (natuurlijke) belichting.Wanneer is het beste moment voor het maken van woning foto’s?


De beste seizoenen voor het maken van mooie foto’s is het voorjaar en de zomer. Want dan staat de tuin in bloei en is de omgeving groen. Maar te veel zonlicht is niet gunstig vanwege de schaduweffecten. Daarom kun je het best ’s morgens tien uur of ’s middags twee uur of half drie foto’s maken.


Natuurlijk is een blauwe lucht prachtig maar een blauwe lucht met witte wolkjes is nog mooier.

De fotograaf kan met het bewerken van de foto’s eventueel een blauwe lucht ‘fotoshoppen’. Om zo heldere buitenfoto’s te realiseren.

Worden foto’s gemaakt op een donkere of regenachtige dag? Doe dan liever niet alle lampen aan in de woning. Want dan krijg je foto’s met verschillende (licht) kleuren en is er geen eenheid. Een mooie sfeerlamp is al goed.


Werk met een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen en HDR en je krijgt haarscherpe mooi gekleurde beelden.

Hoeveel tijd kost een fotoreportage van een woning ?

Om een gemiddelde (goed opgeruimde) woning goed in beeld te brengen is Yvonne ca. 2 uur bezig. De nabewerking kost ongeveer een uur.


In de regel heeft Yvonne binnen 48 uur de fotorapportage beschikbaar voor de verkoper.


Tips van Yvonne van Driel bij het maken van woning foto’s

  • Hou je aan het principe less is more

  • Een vaas met verse bloemen op tafel geeft net wat meer extra’s. Ook een groene plant in de woning springt er uit en geeft een foto net wat meer sfeer. Met name de kleuren blauw en groen zijn sexy op de foto.

  • Maar een groene of blauwe vuilniscontainer is absoluut niet sexy. Haal deze dan ook uit het beeld van de camera. De verkoper merkt ze vaak niet eens op, maar een kijker van de foto zal het wel direct opvallen.

  • Wat Yvonne vaak ziet is dat de verkoper vergeet “rommeltjes” op te ruimen. Denk aan het keukenaanrecht, de tandenborstels en shampo flessen in de badkamer, de lectuur en schoonmaakmiddelen in het toilet en de persoonlijke spulletjes in de slaapkamer.

Over Yvonne van Driel


Yvonne van Driel is fotograaf en eigenaar van A3 Impressies. De kracht van Yvonne is dat zij 25 jaar als interieur architect en fotograaf in de projectinrichting heeft gewerkt.


Hierdoor heeft zij een 6e zintuig ontwikkeld wat betreft de inrichting, vormgeving en styling.


Yvonne: Een fotograaf in jouw woning is toch een soort inbreuk op je privacy. Daarnaast is er vaak emotie bij het verkopen van de woning. Ik vind het belangrijk dat er ruimte is voor deze emotie. Daarom doe ik eerst samen met de verkoper een rondje door de woning. Ik probeer dan te kijken alsof ik een toekomstige koper van de woning ben.
Onderwijl komen door de verkoper de verhalen; de reden van verhuizing, de gelukkige momenten en de mooie plekjes van de woning. De verkoper vertelt zijn Unique Selling Points. Hierdoor kan ik de foto’s op een andere manier brengen; ik laat met de beelden zien dat de verkoper zich in de woning thuis heeft gevoeld. Ik leg dus een beetje emotie vast. Ik wil geen strakke en gladde verkoop presentatie maar respectvolle beelden van de woning.

Yvonne onderscheidt zich door haar professionele aanpak waarin zij de tijd neemt om de woning en verkopers te leren kennen. Ook heeft zij moderne apparatuur zoals een 360 graden camera, een 8 meter hoogte mast en is zij gecertificeerd (ROC) drone vlieger.


Sinds kort werkt zij ook met Matterport; een nieuwe techniek waarmee een vastgoed object virtueel in beeld wordt gebracht. Wil je hierover meer informatie kijk dan eens op haar website of stuur een mail naar info@a3impressies.nl

Heb je hulp nodig bij het verkopen van je woning? Of ben je opzoek naar een makelaar in Feanwâlden of Leeuwarden? Neem dan vrijblijvend contact op. Je vindt hier meer informatie over mij.


Uiteraard nodig ik je van harte uit om de Facebook Pagina Gelukkig Verhuizen leuk te vinden. Ik deel hierop tips en adviezen voor woningzoekers, kopers en verkopers. Ook blijf je op de hoogte als er een nieuwe blog is geplaatst.

Recente blogposts

Alles weergeven