• Baukje Bosma

De bedenktijd rond de kerstdagen en jaarwisseling

Bijgewerkt: jan 7

Bij het kopen van een woning heb je recht op 3 dagen bedenktijd. Binnen deze periode mag je de koop ontbinden. Veel mensen denken dat het gaat om 3 werkdagen. Maar dat is niet zo. Wel gelden er afspraken rond feestdagen en in het weekend. Zo mag de bedenktijd niet eindigen op een zaterdag, zondag of nationaal erkende feestdag. En ook moeten van de 3 dagen minimaal 2 werkdagen zijn.


Ben je het nu al kwijt? No Worries, onderaan het bericht heb ik een schema voor je gemaakt.Wanneer start de bedenktijd?

De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.


Heeft iedere koper recht op bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd geldt overigens niet voor de koper die handelt in de uitoefening van een bedrijf of beroep, en ook niet voor de verkoper.


Moet je een geldige reden hebben om de koop te ontbinden binnen de bedenktijd?


Nee, de ontbinding binnen de wettelijke bedenktijd mag zonder opgave van reden.


Wanneer eindigt de bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd moet ten minste twee werkdagen bevatten en mag niet eindigen in het weekend of op een algemeen erkende feestdag.


De bedenktijd eindigt om twaalf uur van de laatste dag die van de bedenktijd deel uitmaakt.


De algemeen erkende feestdagen of daarmee gelijkgestelde dagen die dit jaar rondom kerst en de jaarwisseling op een doordeweekse dag vallen zijn:

Eerste kerstdag 25 december 2019 Tweede kerstdag 26 december 2019 27 december 2019 (bij Koninklijk Besluit) Nieuwjaarsdag 1 januari 2020


Overzicht bedenktijd rond kerst / jaarwisseling 2019/2020


Ik wens je fijne feestdagen en een steengoed 2020!


Over de auteur:

Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen. Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwâlden en omgeving Leeuwarden.