• Baukje Bosma

Alles wat je moet weten over een bouwkundige keuring

Bijgewerkt: 7 jan 2020


Je hebt het vast weleens gehoord; iemand heeft een woning gekocht en achteraf blijkt dat er iets niet goed zit met de constructie, achterstallig onderhoud, vochtproblemen of lekkages. Met veel herstelkosten tot gevolg. Je had dit kunnen voorkomen door vooraf een bouwkundige keuring te laten doen.


Hoe gaat dat in zijn werk? Wie mag een bouwkundige keuring uitvoeren? Wat kost het?


We vroegen het aan Sjirk Nijholt van Woningkeur Joure. Hij keurt dagelijks woningen voor kopers maar ook voor verkopers en gaf antwoord op al mijn vragen.


Ik ben in ieder geval veel meer wijzer geworden en ik hoop jij ook na het lezen van dit artikel!

Sjirk Nijholt Woningkeur Joure

Wat is een bouwkundige keuring?


Een volledige keuring van de woning, uitgevoerd door een gecertificeerde bouwkundige. De gebreken en achterstallig onderhoud worden opgeschreven en verwerkt in een rapport.


Het rapport wordt op maat gemaakt, met foto’s van de woning en de gebreken te verduidelijking en een raming van de kosten om het gebrek te herstellen. Deze kosten zijn te verdelen in:


- Directe kosten: Kosten die direct moeten worden gemaakt ter voorkoming van verdere schade of vervolgschade.

- Termijnkosten: Niet reguliere kosten die op termijn van 5 jaar kunnen optreden in het onderhoud van het object.

- Verbeterkosten: Kosten die samenhangen met verbeteringen die je aan het object wilt aanbrengen.


Wat controleert de bouwkundige?

Dit is bijna te veel om op te noemen. Sjirk Nijholt van Woningkeur Joure begint de inspectie met het stellen van vragen aan de eigenaar. Deze vragen gaan over de onderhoudsstaat van de woning. Bijvoorbeeld of de eigenaar iets aan de constructie heeft veranderd.


Daarna wordt gestart met de keuring volgens een vaste routine. Alle ruimtes worden gecontroleerd. Natuurlijk wordt de kruipruimte en kelder niet overgeslagen.


Ook de elektrische installatie, meterkast, gas- en waterleiding en CV ketel worden gecontroleerd. Er blijft geen deur gesloten.


Sjirk zegt zijn zintuigen volop te hebben ontwikkeld. Ruikt hij vocht dan kan dat duiden op schimmel. De vochtmeter heeft hij paraat. Hoor je een waterleiding niet goed doorlopen dan kan daar ook iets mee aan de hand zijn.


Nadat de woning van binnen grondig is geïnspecteerd gaan we naar buiten. Hier wordt gelet op onder andere de gevels, het houtwerk en het dak. Sjirk Nijholt heeft een ladder mee zodat hij onder een paar dakpannen kan kijken en de goten en platte daken kan inspecteren.


Opsommend zijn dit de belangrijkste punten die gecontroleerd worden:


De inspectie is nauwkeurig

1. Constructie en trappen

2. Daken, schoorsteen

3. Dakkapel, dakraam

4. Goten, hemelwaterafvoeren, overstek

5. Plafonds, wanden en kozijnen (binnen)

6. Kozijnen en beglazing (buiten)

7. Keuken, toilet en badkamer

8. Verwarming en warm water

9. Electra en brandveiligheid

10. Water en gas

11. Ventilatie

12. Kruipruimte en kelder

13. Vloeren

14. Fundering

15. Afvoeren en riolering

16. Gevels buitenzijde
In welke situaties moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?


Wil je goed voorbereid een woning kopen dan is een bouwkundige keuring in alle situaties aan te raden. Doe in ieder geval een bouwkundige keuring bij een woning ouder dan 25 jaar.


Maar ook bij een jongere woning waar de constructie is veranderd door een uit- of aanbouw. Of als je bij een eerder bezoek twijfelt of je iets niet vertrouwd. Een bouwkundige keuring geeft zekerheid.


Wie geeft opdracht voor een bouwkundige keuring?

In de meeste gevallen geeft een potentiële koper van een woning opdracht om een keuring uit te voeren. Ook komt het voor dat in opdracht van de verkoper wordt gekeurd zodat de uitkomst kan meehelpen bij het bepalen van de vraagprijs.


Het kan ook zijn dat de koper verplicht is om een bouwkundige keuring te laten doen. Dit is het geval als iemand een woning heeft gekocht, hiervoor een financiering nodig heeft en de taxateur heeft twijfels over de onderhoudsstaat van de woning en/of er is achterstallig onderhoud wat meer kost dan 10% van de waarde van de woning.

Wat is Woningkeur?

logo van De Woningkeur Groep

Woningkeur heet officieel De Woningkeur Groep en is een organisatie waarbij zelfstandige bouwkundige adviesbureaus zijn aangesloten. De zelfstandigen zijn gecertificeerd, hebben jarenlange ervaring en minimaal HTS opleiding. Ze gaan ook minimaal 2x per jaar op bijscholing.


Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring?


Een bouwkundige keuring bij Woningkeur is vanaf € 325,-. Incl. BTW en reiskosten.


Wat is het voordeel van Woningkeur?

Naast het feit dat de keurders gecertificeerd zijn is er ook een klachtencommissie en is de bouwkundige verzekert. Dus mocht er iets over het hoofd worden gezien dan kun je de bouwkundige hiervoor aansprakelijk stellen.

Een ander groot voordeel is dat de keurders onafhankelijk zijn. Dit betekent dat de keurder alleen in het belang van de opdrachtgever werkt. Dus niet in het belang van een eigen bouwbedrijf of andere organisatie.


Tot slot wordt het rapport erkend door NHG.


Het komt regelmatig voor dat een koper van een woning een kennis of familielid meeneemt met ervaring in de woningbouw. Realiseer je wel dat je deze persoon niet aansprakelijk kunt stellen als er iets over het hoofd wordt gezien. Ook krijg je geen formeel rapport die erkent wordt door andere instanties.

In het bouwkundig rapport wordt het achterstallig onderhoud en gebreken opgenoemd en wat de kosten zijn om te herstellen. Hoe zijn deze kosten opgebouwd?


Het rapport wordt uitgewerkt met behulp van software van Woningkeur. In deze software zijn vaste bedragen voor onderhoud en herstel opgenomen. Deze bedragen zijn uniform conform landelijke databases.


Wordt rekening gehouden met verwachte verbouwing van de koper?


Nee, de bouwkundige keurt de huidige situatie met hierin de kosten om iets te herstellen zoals het oorspronkelijk was. Voorbeeld: als er een raam is met enkelglas en dat raam is stuk. Dan worden de kosten voor het herstellen van een nieuw raam met enkelglas berekend. Natuurlijk kun je altijd advies vragen aan de bouwkundige over verbouwing. Hij kan adviseren.

Op welke wijze wordt aandacht besteed aan verduurzaming van de woning (0 op de meter)?

Een bouwkundig rapport gaat uit van de bestaande situatie. Dus er wordt geen rekening gehouden met verduurzaming.


Echter, Sjirk Nijholt is ook gekwalificeerd EPA adviseur en mag daarom ook een energielabel maken. Daarna kun je een Maatwerkadvies laten maken met hierin hoe je op de energiekosten kunt besparen. Vraag je dit Maatwerkadvies aan in combinatie met een bouwkundige keuring dan ontvang je een korting.

Last but not least

Koop of verkoop je een woning waarbij sprake is van achterstallig onderhoud of een gebrek? Wees dan verstandig en laat in het begin van het traject een bouwkundige keuring uitvoeren.


De keuring kost weliswaar geld maar kan problemen achteraf voorkomen.

Neem contact op met je eigen makelaar om af te stemmen op welk moment in het traject de keuring het beste uitgevoerd kan worden.


Ben je opzoek naar een makelaar in Feanwalden ? Of ben je opzoek naar een makelaar in Leeuwarden? Dan sta ik graag voor je klaar! Stuur mij een berichtje als je hierover meer wilt weten.

Wil je meer tips over aan of verkoop van een woning ontvangen? Like de Facebook Pagina Gelukkig Verhuizen of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Over Sjirk Nijholt

Sjirk Nijholt is als zelfstandig ondernemer aangesloten bij Woningkeur en doet dagelijks bouwkundige keuringen en Energie Prestatie Adviezen.


Het leukste vindt hij als de opdrachtgever meeloopt tijdens de inspectie. Zodat hij uitleg en advies kan geven.

Zijn tip voor woningzoekers is om rustig te blijven en je niet onder druk te laten zetten. Een woning kopen is een langdurige investering dus, bereid je goed voor en slaap er minimaal een nacht over voordat je een bod gaat doen. Wil je meer informatie of contact opnemen met Sjirk? Klik dan hier


Recente blogposts

Alles weergeven