• Baukje Bosma

Vakantietijd, met deze 10 tips ga je zonder zorgen van huis

Bijgewerkt: jan 7

De vakantieperiode is begonnen. We bereiden ons goed voor, denken na over de bagage, de reis en bestemming. Maar het goed achterlaten van de woning schiet er nog wel eens bij in. En laat de zomerperiode nou net het hoogseizoen zijn voor inbrekers. Ga veilig van huis met deze simpele tips.


Onbezorgd op vakantie

1. Wek de indruk dat het huis bewoond wordt


Veel mensen laten de woning opgeruimd achter. Maar het is beter om een paar glazen of kopjes te laten staan. Een krant of tijdsschrift op tafel op neer te leggen. En de stoelen rommelig rond de tafel neer te zetten. Gewoon, zoals het er ook uitziet als er iemand thuis is.


2. Zorg voor voldoende verlichting in en rondom de woning


In de woning kun je een tijdsschakelaar gebruiken. En rondom de woning een buitenlamp met een bewegingssensor. Zorg dat er rondom de woning en bij de deuren geen donkere, onbelichte plaatsen zijn.

Tegenwoordig kun je ook apps gebruiken om je verlichting op afstand in te schakelen.


3. Voorkom stapels post bij de voordeur of in de brievenbus Een volle brievenbus is een signaal dat je een tijdje niet thuis bent geweest. Vraag daarom iemand om de brievenbus te legen. Heb je hiervoor niet iemand? Plak dan een Nee-Nee sticker op de brievenbus en zet een kranten abonnement tijdelijk stop.


4. Leg waardevolle spullen uit het zicht


Het is natuurlijk niet handig om je laptop in het zicht te laten. Verstop waardevolle spullen en geld. Bijvoorbeeld in een kluis of bij iemand die wel thuis is.


5. Informeer de buren


En vraag of ze de auto op jouw oprit willen zetten en een oogje in het zeil willen houden. Laat eventueel ook een sleutel achter.

6. Berg ladders en opstapjes op


Trapjes en tuinsets kunnen dienen als opstapje om in je woning te komen. Denk ook aan de afvalcontainer of vuilnisbak. Zet ze zo mogelijk in een schuur of garage. 7. Doe alle ramen en deuren dicht

Denk daarbij ook aan wc-raampjes en zolderramen, ramen en deuren van het balkon, dakterras, de schuur, garage en kelder. Laat ook geen sleutels aan de binnenkant in de deur zitten.

8. Trek stekkers uit apparaten waar accu’s in zitten Accu’s kunnen namelijk doorbranden.


9. Gas- en water dichtdraaien


Controleer of de knoppen van kookplaat of gasfornuis uitstaan. Sluit voor de zekerheid de gastoevoer af en zet de hoofdkraan uit. 10. Wees voorzichtig met het posten op Social Media


Posten, tweeten of bloggen dat je op vakantie gaat (en wanneer) is geen goed plan. Ook een automatische mailreply met de vakantiedata of een ingesproken voicebericht kan een regelrechte uitnodiging voor een inbreker zijn.


Ik wens je een fijne vakantie!

Over de auteur:


Baukje Bosma werkt als zelfstandige VBO makelaar bij Makelaardij Op Maat en geeft dagelijks adviezen aan kopers of verkopers van woningen.


Zij is actief in haar eigen woonplaats Feanwalden en omgeving van Leeuwarden.